CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Všeobecné dotazy arrow ?: Dokáží masožravé rostliny u mne kontrolovat populaci hmyzu?
?: Dokáží masožravé rostliny u mne kontrolovat populaci hmyzu? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[15.06.2008]

O: Dvě otázky, které dostávám často, jsou:

  1. Dokáží masožravky kontrolovat moskyty, kteří plení můj dvorek?

  2. Sežerou masožravky mouchy v mém domě (nebo stáji pro koně!!)


Promiňte, ale masožravé rostliny nejsou odpovědí ani na jednu z těchto otázek.

Za prvé, moskyti (komáři). Masožravé rostliny je prostě nelákají. Mají cukrovitý nektar, který láká hmyz, který má rád cukr: mouchy, můry, motýly, atd. Jistě, příležitostně se najde dezorientovaný komár, který je chycen, ale rostliny nesníží vaše zamoření hmyzem. Rostoucí masožravky mohou dokonce váš problém zhoršit, protože potřebují hodně vody. Misky plně vody jsou skvělé pro chov komárů, nemyslíte?


dcali029.jpgdmacr01.jpg
Darlingtonia californica (vlevo); vpravo...o hmyzáka méně, už jich zbývá jen 1.000.000!
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Pokud se u vás vyskytne příležitostná moucha, dobře umístěná masožravá rostlina může pomoci (můj návod: několik rostlin Drosera capensis), ale lidé, kteří mají tolik much, že se shánějí po zvláštních řešeních, jako jsou mucholapky podivné, mají zpravidla příliš mnoho otravných much, na pár rostlin. Pokud se pokoušíte zbavit much ve stáji, definitivně zvolte jiný přístup. Lepivé mucholapky v sedlovně jsou pro vás mnohem lepší.

Také si pamatujte, že spousta lidí shledává, že musí věnovat hodně energie k pěstování těchto bizarních rostlin, a někdy stejně selhávají v pokusech udržet je při životě. Masožravá rostlina pohozená v koutě nebo ve stodole nepochybně zahyne nedostatkem péče.


ufoli03.jpgpmacr23.jpg
Utricularia foliosa (vlevo); vpravo...a dalších sedm hmyzáků to má za sebou, zbývá jen 999.993!
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Už je to dávno, kdy jsem četl, že nějací lidé nebo agentury zkoušeli inzerovat vodní masožravky Utricularia jako vhodné do jezírek, kde se líhnou komáři. Nedělejte to. Nefungovalo to a za určitých podmínek se Utricularia může zvrhnout v invazivní plevel, který může způsobit více ekologických škod než jste plánovali. Pokud někdo víte, kde hledat reference na tuto studii (Utricularia použitá ke kontrole komárů), prosím kontaktujte mně!


Page citations: personal observations. 

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Pavla Vacková

Aktualizováno ( [15.06.2008] )
 
< Předch.   Další >