CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Všeobecné dotazy arrow ?: Mají masožravé rostliny etnobotanické využití?
?: Mají masožravé rostliny etnobotanické využití? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[15.06.2008]

O: Aaah, ovšemže mají! Ale toto by nemělo být překvapením, když máme několik set druhů masožravých rostlin.


Dole jsem uvedl seznam několika údajných použití. (Mimochodem na této stránce používám frázi „etnobotanické využití“, abych indikoval nemedicínské použití. Pro medicínské použití se podívejte na předchozí stránku.)


ufoli01.jpg

Zde je několik druhů etnobotanického využití masožravých rostlin:

  • Srážení mléka (Pinguicula, Drosera, severské země)
  • Výroba provazu (Nepenthes ampullaria, Indonésie)
  • Nádoba na napařování rýže (Nepenthes sp., Filipíny)
  • Okrasa (Sarracenia leucophylla, San Francisco, USA)
  • Sladidlo (Byblis, Austrálie)
  • Mucholapky (Drosophyllum, Portugalsko)---zde může jít o vtip
  • Výstřední sexuální hračka (Utricularia, USA, můj domov, pouze jednou)---nechci o tom hovořit.

Kupodivu, nejběžnější použití masožravých rostlin o kterém uslyšíte je o použití Pinguicula vulgarit v severských zemích. Například jsem slyšel, že se používají ke srážení kravského mléka, jako balzám pro vemena mléko produkujících kopytníků, a dokonce jako metoda zvyšující lesk vlasů severských blondýnek. Tento poslední fakt byl poskytnut čtenářem FAQ z Dánska, který mi řekl, že je jakési spojení mezi Pinguicula vulgaris a medovinou, a že nějaký odvar z těchto dvou položek---nazývaný Vibefedt---byl používán k vyvolání jakýchsi vidin, přibližně jako když mixujete Tequillu a Rum. Můj dánský informátor tvrdí, že existuje pár starobylých runových nápisů, kde stojí: „Minulé noci jsem měl sen o krásném létu. Byl jsem malým ptáčkem nad mořem. Daleko a zřetelně mne Vibefeldt nechává vidět“, a „Pití Vibefeldtu osvěžuje barvy a poskytuje příjemné sny.“


nhybr02.jpg
Nepenthes hybrid
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice

Mimochodem Vibefeldt znamená „čejčí tuk“, a prý pochází z faktu, že malá mastná Pinguicula vulgaris žije na studených místech, kde také žijí čejky--malí ptáci s bláznivými pery na hlavě. Do háje, nemohl bych vymyslet nic takhle divného, možná až kdybych do sebe sám lil Vibefeldt!

Jsem si jistý, že jsem přehlédl tucty jiných etnobotanických využití masožravých rostlin. Víte o nějakém? Napište mi! ( Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny )


Page citations: Alm, T. 2005; Clarke, C. 1997, 2001; Gibbon, R. 2000 (personal communication); Lee, C. 2000 (personal communication); Juniper, B. E. et al. 1989; Rice, B. A. 2006a; personal observation, reader contributions.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Pavla Vacková

Aktualizováno ( [15.06.2008] )
 
< Předch.   Další >