Výprava za láčkovkami PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[12.06.2008]

Miloš Šula (Masožravé rostliny 1-2008)


 

Nedávno mi poslal kamarád z Indonésie fotografie vzácnějších druhů láčkovek z expedice, kterou podnikl minulý rok společně s organizací "Nepenthes Division of Indonesia" a o které bych se rád podělil i s Vámi. K fotografiím připojuji i krátký komentář, který popisuje prostředí, ve kterém byyi láčkovky pozorovány. Z bezpečnostních důvodů zde není uvedena přesná lokalita výskytu kvůli množícím se "sběračům" láčkovek, kteří si na živobytí přivydělávají jejich nelegálním sběrem a prodejem.


N. sp. #1 Sumatra "LG" (Padang Sidempuan - Gunung Pangulubao - Severní Sumatra)

Tento druh byl nalezen zhruba o 100 m níže než nově objevená lokalita N. dubia, tj. 1500 m.n.m. Na první pohled spadá do skupiny N. bongso, N. spathulata, N. singalana, N. densiflora, ale při bližším zkoumání neodpovídal popisu ani jednoho z výše uvedených druhů. Jejím typickým znakem jsou 2 výčnělky na spodní straně víčka trčící dopředu a další výčnělek nacházející se směrem k zadní části víčka. V okolí se nenacházely žádné jiné druhy kromě N. dubia. Láčkovka rostla výhradně epifytně ve výšce kolem 15 m v korunách stromů.

sp1_pitcher_2.jpgsp1_pitcher_1.jpg
Nepenthes sp. #1 Sumatra "LG"
Foto©Alfindra Primaldhi


N. dubia (Padang Sidempua - Gunung Pangulubao - Severní Sumatra)

Tento nádherný druh byl objeven na nové dosud neznámé lokalitě v nadmořské výšce 1600 m. n. m. Na původní lokalitě Gunung Talakmau se vyskytuje od nadmořské výšky 1800 m. n. m. a donedávna byla tato lokalita považována za jediné místo výskytu tohoto druhu. Nová lokalita se nachází cca 100 km od lokality původní. Pokud by se podařilo N. dubia z této lokality zavést časem do kultury, určitě by to pěstitelé ocenili, jelikož je tato forma méně náročná na noční poklesy teplot. Tento druh rostl na zemi v porostu mechů, rašeliníků a organických zbytků.

dubia1.jpgdubia2.jpg
Nepenthes dubia
Foto©Alfindra Primaldhi


N. lingulata (Padang Sidempuan - Gunung Pangulubao - Severní Sumatra)

Tento nedávno objevený druh byl nalezen v nadmořské výšce od 1600 - 1900 m. n. m. V nižších polohách tvořil jen malé (do 15 cm) protáhlé láčky. Největší láčky (do 30 cm) měly rostliny na samotném vrcholku hory. Lokalita byla velice větrná, vlhká (téměř 100% RVV) a chladná. Teploty přes den dosahovaly maximálně 15 °C. Většina semenáčků rostla v porostech rašeliníků na zastíněných místech. Samotný název láčkovky vznikl z latinského slova 'lingula' - čep, který ční z víčka a dává tak láčkám tohoto druhu nezaměnitelný vzhled. Podobný výrůstek, ale mnohem kratší, má mnoho dalších druhů jako třeba N. izumiae, N. chaniana atd. Účel tohoto výrůstku je bohužel zatím zahalen tajemstvím. Zřejmě se bude jednat o hříčku přírody sloužící k nalákání hmyzu nad střed láčky, odkud hmyz snadno sklouzne do láčky, aniž by se při pádu mohl zachytit o stěnu láčky. Potravu po prozkoumání několika láček tvořili především pavouci a malí brouci. Tento druh rostl na zemi v porostu rašeliníků, mechů a organických zbytků.

lingulata1.jpglingulata2.jpg
Nepenthes lingulata
Foto©Alfindra Primaldhi


N. sp. #2 Sumatra "LG" (Padang Sidempuan - Gunung Pangulubao - Severní Sumatra)

Tento druh byl nalezen v nadmořské výšce 1800 – 1900 m. n. m. V blízkosti se vyskytovala pouze N. rhombicaulis, jejíž areál zasahoval do 1500 m. n. m. Tvarem láček je tento druh podobný N. rhombicaulis, ale při pohledu na celou rostlinu je jasné, že s N. rhombicaulis toho moc společného nemá. Tento druh má křehký kruhový stonek (stonek i listy se snadno zlomí při ohnutí). N. rhombicaulis má stonek hranatý a pevný a také se podstatně liší tvarem listů. Na obrázku lze vidět, že nový druh má listy podobné spíše N. rajah. Tento druh rostl na zemi v porostu mechů, rašeliníků a organických zbytků.

sp2_1.jpg
Nepenthes sp. #2 Sumatra "LG"
Foto©Alfindra Primaldhi


N. jamban (Padang Sidempuan - Gunung Pangulubao - Severní Sumatra)

Při výpravě byl tento druh pozorován v nadmořské výšce zhruba 1900 m. n. m společně s N. lingulata. Lokalita byla velice větrná, vlhká (téměř 100% RVV) a chladná. Teploty přes den dosahovaly maximálně 15°C. Většina semenáčků rostla v porostech rašeliníků na zastíněných místech.

jamban1.jpgjamban2.jpg
Nepenthes jamban
Foto©Alfindra Primaldhi


Použité zdroje (informace o lokalitách + fotografie):

Alfindra Primaldhi

společnost Indonesian Division of Nepenthes

Aktualizováno ( [12.06.2008] )
 
< Předch.   Další >