CCPS arrow Informační servis arrow Spolupracovníci
Proč vytváří moje mucholapka květní stvol s mladými rostlinami na něm? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[15.04.2008]

O: To nikdo neví.


Tohle nenormální chování se nazývá „nepravá viviparie (živorodost)“ a bývá k vidění na mnoha typech rostlin. U masožravých rostlin jsem to viděl mnohokrát u mucholapek, ale také u rosnatek (Drosera).

Není těžké pochopit, jak k tomu dochází. Všechny části květu (korunní lístky, pestíky atd.) jsou odvozené z velmi modifikovaných listů. Můžete si domyslet, že nějaká hormonální chybka mohla vyvolat u rostliny tvorbu normálních listů na květním stvolu namísto listů modifikovaných. A to mohlo následně vést k vytvoření celé klíčící rostlinky.


dmusc081.jpg
...falešná živorodost...

Nehledě na vysvětlení, může být opravdu pěkné vidět rostlinu s velkým květním stvolem a na něm místo květů malé rostlinky.

Mé doporučení je nechat takové klíčící rostlinky vyvinout tolik, jak jen bude možné. Pak, když se zdá, že květní stvol už nebude více růst, ho nasekejte na části, které budete moci vsadit do substrátu, jakoby to byly regulérní rostliny. Květináčkům s rostlinkami dopřejte silné osvětlení a starejte se o ně, jakoby to byly obyčejné nařízkované rostliny. Budete-li mít štěstí, tak vám i zakoření!


Page citations: personal observation.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: David Erhard

Aktualizováno ( [20.07.2010] )
 
< Předch.   Další >