CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Mucholapka podivná arrow Moje mucholapka kvete, co mám dělat?
Moje mucholapka kvete, co mám dělat? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[15.04.2008]

O: A proč jste to vaši rostlinu nechali udělat? Proč jste nebyli chytřejší?


Je čas učinit rozhodnutí. Pokud si myslíte, že jste hodně dobrý v pěstování mucholapky, můžete ji nechat kvést a být naprosto v klidu s vědomím, že vaše rostlina bude zřejmě v pohodě.

Pokud jste pěstitel začátečník, neměl byste nechat rostlinu kvést, protože jste zřejmě neudělal dost věcí správně tak, aby vaše rostlina zdárně prošla obdobím kvetení a nebyla příliš vyčerpaná na konci této události. Vyčerpaná rostlina bude vypadat uboze zhruba rok, a mohla by dokonce podlehnout houbovým infekcím a uhynout.


dmusc027.jpgdmusc080.jpg
Dionaea muscipula

Pokud jste věděl, že nemáte rostlinu nechat kvést, ale čekal jste příliš dlouho (možná jste narazil na toto téma ve FAQ až když se rostlině začal prodlužovat květní stvol), je asi vymalováno. Jakmile je květní stvol delší než 8 cm (3 palce), můžete ji už nechat v klidu kvést. Kytka už vložila spoustu energie do tvorby květního stvolu a vy jste jí umožnil pocítit blízkost smrti. V nic moc nedoufejte! Květy jsou dost pitomé.

Domnívám se, že byste se měli pokusit podpořit rostlinu tak, aby vytvořila semena (jestli teda nejste z morálních důvodů přívržencem „nulového populačního růstu“). Pokud vás to zajímá, čtěte dále...


Page citations: Personal observation.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: David Erhard

Aktualizováno ( [20.07.2010] )
 
< Předch.   Další >