CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Všeobecné dotazy arrow Jaké jsou nejlepší knihy o masožravých rostlinách?
Jaké jsou nejlepší knihy o masožravých rostlinách? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[09.04.2008]

O: Začnu tím, že řeknu, že jsem napsal knihu o masožravých rostlinách; můžete si o ní přečíst tady a také si ode mě objednat podepsaný výtisk.


uinte04.jpgsoreo16.jpg
Utricularia intermedia; Sarracenia oreophila
dpygm01.jpgdcape03.jpg
Drosera pygmaea; Drosera capensis
Netřeba dodávat, že si myslím, že je to skvělá kniha, protože jsem rozhodl, co by v ní mělo být! Má kniha má dvě silné stránky. Za prvé, každá kapitola byla zrevidována experty když byla v hrubé podobě. Takže kniha je fakticky silná. Za druhé, kniha má seznamy všech druhů masožravých rostlin. Tyto seznamy jsou kompletní---žádný druh není přehlížen. Takže pokud chcete úplný seznam, najdete ho tam. Také webové stránky které jsem ke knize přiřadil poskytují novinky. Takže když je popsán nový druh, dozvíte se tam o něm. Ano, jsem na tu knihu pyšný---lhal bych, kdybych tvrdil opak! (Mimochodem, i kdybych neměl rád svou knihu, a kdybych ji neuvedl jako první, můj publicista v Timber Press nebo vydavatel v Quintet Publishing by za mnou poslal najatého vraha.)

Jedna otravná věc na knihách o masožravých rostlinách je, že téměř všechny mají neoriginální tituly jako „Masožravé rostliny“, nebo „Hmyzožravé rostliny“ (včetně mé vlastní!). Protože toto vede ke zmatení, lidé mají tendenci užívat autorovo jméno, když si o takových knihách povídají. Pokud jste v nedávné době napsali knihu o masožravých rostlinách a já ji zapomněl uvést, prosím pošlete mi e-mail. Pro kompletní seznam knih o masožravých rostlinách se podívejte na přehled Ivo Koudely, který uchovávám v knihovně FAQ.

Ale nechte nás pokračovat. Je okolo bazilionu knih o masožravých rostlinách, a zatímco mnohé z nich jsou nepovedené, většina má svou sílu a jen pár je senzačních. Mých top pár je uvedeno níže. Mám rád i spoustu těch dalších, ale tyto bych chtěl získat znovu, kdyby můj dům zachvátil požár…


ghybr02.jpgdgrao01.jpgpgyps01.jpg
Genlisea lobata × violacea; Drosera graomogolensis; Pinguicula gypsicola

sleuc22.jpg
Sarracenia leucophylla
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice


Maličký seznam
  1. Pokud zakládáte knihovničku masožravých rostlin, nepochybně byste si měli obstarat skvělou knihu Petera D’Amato, „The Savage Garden“. (Dokonce má i originální název!) Toto legrační, bizarní dílko je absolutně nejlepší volbou pro člověka, který chce pěstovat masožravé rostliny. Pořád se na ni odvolávám, když hledám vodítka jak pěstovat nové rostliny. Není drahá, dobře udělaná, a nacpaná zahradnickým evangeliem. A nejlepší je, že je snadno k dostání ve většině knihkupectvích. Doporučuji koupit si ji přímo od autora, protože vám ji podepíše. Podívejte se na na nějaké seznamy na internetu, abyste ho našli (jenapř. v California Carnivores).
  2. Pro starší, ale stále excelentní informace o pěstování, jsou velmi oblíbené obě knihy Adriana Slacka. Až donedávna byly obě rozprodány a byly pěstiteli velice sháněny. Nedávno byla Slackova první kniha znovu vydána. Můžete ji získat na Amazon.com.
  3. Don Schnell napsal dvě své knihy, ale přestože mají stejný titul, jsou totálně odlišné. Obě vydání jsou omezena na pár druhů masožravých rostlin z USA a Kanady. Doporučuji vám koupit si druhé vydání, které je mnohem větší, 456 stránek! Schnellova kniha obsahuje nějaké chyby ohledně západních druhů---ale větší část knihy se zaměřuje na východní část kontinentu, takže to není takový problém. Můžete si ji opatřit u Timber Press.
  4. Dvě vázané knihy od Charlese Clarkea jsou nezbytné pro fanoušky láčkovek.
  5. Allen Lowrie napsal třídílnou sadu nyní velice těžko sehnatelných knih zabývajících se množstvím australských druhů masožravých rostlin.
  6. Peter Taylor napsal nepostradatelnou monografii o rodu Utricularia; tato práce není pro začátečníky. Ale je to klíčové čtení o těchto rostlinách.
  7. Carnivorous Plant Newsletter je malý čtvrtletní časopis, který se tiskne od roku 1972. Vydává ho The International Carnivorous Plant Society. Carnivorous Plant Newsletter je plný aktuálních a přesných informací o všech aspektech masožravých rostlin. Většina dalších společností pěstitelů masožravých rostlin také vydává publikace.

dangl06.jpgspurp29.jpg
Drosera anglica; Sarracenia purpurea
plute02.jpgdmusc106.jpg
Pinguicula lutea; Dionaea muscipula

Větší seznam

Uvedené podle autorů, vynikající knihy o masožravých rostlinách jsou následující:

Gordon Cheers napsal dvě knihy (jednu v plné velikosti, druhou mnohem menší), které jsou plné dobrých zahradnických informací.

Charles Clarke napsal dvě nádherné knihy, „Nepenthes of Borneo“ a „Nepenthes of Sumatra“. Vřele je doporučuji. Mají silně ekologický pohled.

Peter D’Amato napsal skvělý přehled zahradnických informací z pohledu pěstitele v severní Kalifornii.

Doug Darnowski napsal tenký svazek o Stylidium, možný druh masožravých rostlin. Toto je aktualizace k Ericksonově knize na toto téma.

Starým svazkem Charlese Darwina (1892) není snadné se prokousat, ale je to zábavné a dokonalé, jak byste od tohoto autora očekávali.


ugram05.jpgddila02.jpguwest02.jpg
Utricularia graminifolia; Drosera dilato-petiolaris; Utricularia westonii

umino17.jpguradi07.jpg
Utricularia minor; Utricularia radiata
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice

Knihy Rica Ericksona o australských rosnatkách a trigger plants jsou pěkné, ale zastaralé.

Juniper, Robins, & Joel je dobrý odkaz na chemické pochody masožravých rostlin, ale není to dobrý zdroj obecných informací. (Má složitou strukturu a velký podíl opakování se.) Nedoporučuji kupovat bez předchozího prohlédnutí. Ale má excelentní bibliografii.

Japonské revue Katsuhika Konda je skvělé pro své fotografie, a to i když neumíte Japonsky!

Marcel Lecoufle je katastrofa dezinformace.

F. E. Lloyd (1942) je velmi čtivý. Je to stále nejlepší místo, kde si přečíst o lapacím mechanismu každého druhu, obzvláště pokud vás zajímají nesnesitelně drobounké detaily.

Allen Lowrie napsal nejlepší knihu o australských masožravkách. Třídílná práce, tato série pokrývá všechny australské druhy kromě několika obskurních Utricularií, a ovšem druhů popsaných po vydání.


sdebi04.jpgsdebi05.jpg
Stylidium debile
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice


Stewart McPherson napsal velmi pěknou knihu o Darlingtoniích, Heliamphorách, Sarraceniích a masožravých broméliích (Brocchinia a Catopsis). Toto je dobrý přehled rostlin ve volné přírodě a variet tak drahých pěstitelům.

Nelson & McKinley je skvělá práce o historii mucholapky a toho, jak botanici reagovali na její objevení. Ale jako u Taylora, nejsou zde obecné informace o masožravých rostlinách. Je to velmi specializovaná práce.

Phillipps & Lamb napsali „Pitcher-Plants of Borneo.“ Ve srovnání s Clarkeovou knihou je tato více umělecká a méně vědecká (to není kritika, pouze konstatování).

Pietropaolo (vlastně dva) napsali knihu (vlastně dvě), z nichž jedna je snadno k dostání. Naneštěstí jejich ekologická morálka zanechává mnoho k zamyšlení (chybně a divně vykládají ekologii a dokonce prohlašují, že sběr v terénu je žádoucí!), a jejich praktiky v profesionálním pěstování jsou tak neuspokojivé pro zákazníky, že má dobrá vůle pro jejich knihu byla naprosto zvrácena (viz přehled stížností proti nim v knihovně FAQ).

Nick Romanowski napsal pěknou malou knihu o pěstování Sarracenií.

Hawkeye Rondeau napsal několik spirálou vázaných svazků o masožravých rostlinách Kalifornie. Jsou k mání pouze přímo od autora.

Bruce Salmon napsal skvělý svazek zabývající se masožravou flórou Nového Zélandu. Relativně malé téma, ale jedinečně podáno v jemných detailech.

Don Schnell, jak bylo popsáno výše, má dvojici skvělých knih o masožravých druzích USA a Kanady.

Miloslav Studnička napsal dvě knihy v češtině, a obě jsou považovány za skvělé těmi, kdo si je mohou přečíst.

Peter Taylor napsal monumentální práci o rodu Utricularia. Tato monografie je velmi technický svazek použitelný pro ty, kdo umí rozlišit listeny od listenců. Jinak to může čtenáři přerůst přes hlavu. Ale pokud milujete tento rod, kniha je žádoucí čtení!


docci02.jpgdmacr03.jpgdhami03.jpg
Drosera occidentalis; Drosera macrantha; Drosera hamiltonii
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice


Je mnoho dětských knih o masožravých rostlinách. Prohlédl jsem si jich několik a jsou v zásadě ok. Jsou překvapivě bezchybné, a je to pěkná cesta jak ukázat dětem zázraky vědy. Podívejte se na ně na Amazon.com.

Pokud si chcete jakoukoliv z výše zmíněných knih koupit, měli byste zkusit si je objednat od autorů. Pokud to selže, zkuste místní knihkupectví. Pokud selže i to, zkuste velké knihkupectví a samozřejmě Amazon.com. Pokud jsou knihy vyprodané, máte smůlu. V tomto případě se musíte podívat v antikvariátech.

Jak budete se čtením pokračovat, pravděpodobně budete shánět velké klasiky studií o masožravých rostlinách vytištěné ve vědeckých časopisech. Obzvlášť použitelné jsou práce Darwina, Dansera (Nepenthes), Dielse (Drosera), MacFarlanea (Sarracenia a další), Obermayera atd. Pro detailní práce o Nepenthes možná budete muset hledat spoustu malých knih velikosti brožury, které byly napsána autory jako Kurata, Jebb, a další.


V České republice (případně v ČSSR) vyšlé knihy o masožravých rostlinách:

  1. Miloslav Studnička: Masožravé rostliny, Academia, 1984
  2. Zdeněk Ježek: Masožravé rostliny, Květ, 1999, 2003
  3. David Švarc: Masožravé rostliny, Sursum, 2003
  4. Martin Zoun: Masožravé rostliny (Druhy vhodné i pro pěstování v bytě), Computer Press, 2006
  5. Kamil Pásek: Masožravé rostliny (Podrobný návod k pěstování), Grada, 2006
  6. Miloslav Studnička: Masožravé rostliny (Objekt badatelů, dobrodruhů a snílků), Academia, 2006
  7. Miloslav Studnička: Masožravé rostliny (sborník starších článků pro časopis Živa z let 1980-2004)

Page citations: cited works, personál observations.

Revised: September 2007
©Barry Rice, 2005

T: Pavla Vacková

Aktualizováno ( [15.06.2008] )
 
< Předch.   Další >