CCPS arrow Informační servis arrow Spolupracovníci
Proč se pasti mé mucholapky zavírají pomalu a ne vždy úplně? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[18.03.2008]

O: Bavme se o zklamání!


Přinesli jste si domů novou, strašlivou rostlinu a pokoušeli jste se blbnout s jejími listy a oni se nezavírají! Co se to děje?

Špatná zpráva je, že máte varietu mucholapky, která se nezaklapává. Ty byly geneticky vyšlechtěny na základě průzkumu trhu, který ukázal, že lidé mají raději rostliny krásně barevné a nezajímají je schopnosti jako zaklapávající se listy. Ze stejného důvodu vypadají rajčata z obchodu tak nádherně ale chutnají divně, a šlechtitelské firmy vydělávají majlant na vymýšlení opravdu podivné kukuřice.

Ne, tak to není. (Vsadím se, že taky věříte na multilevel marketing.)

A teď pravdu.

Listy mucholapky mohou absolvovat rutinu chňapnutí-zavření-a-otevření asi jen půltuctukrát než přestanou fungovat jako lapací listy (více o tom níže). Buďte si jistí, že vaše nová kytka z obchodu byla postrkována, zneužívána a spouštěna minimálně tuctem lidí s tužkou, než jste si ji přinesli domů. Pokud už žádná past není funkční, budete si muset počkat, než se vytvoří nové. To může chvíli trvat.

Na druhou stranu, jiným důvodem, proč by mohla být vaše rostlina tak líná, je, že umírá Nemejlujte mi o rady, co máte dělat---přečtěte si FAQ. Na základě vašich fotek nebo popisu bych jen těžko stanovil rostlině diagnózu.


dmusc025.jpgdmusc041.jpg
Dionaea 'Dentate Traps'; no a ta druhá je pěkně vysílená!

Abych nezapomněl, za velmi chladných dní se pasti zavírají dost pomalu.

I když list ztratí svoji lapací funkci, neodumře. Pasti zůstávají zelené, ale mají směšně zakroucené vnější okraje (mrkněte na fotku). Mnohdy se listy široce rozevřou, takže laloky svírají úhel skoro 180°. List se nyní chová jako běžný, fotosyntézu vykonávající list. Pokud se nepřihodí nic neobvyklého, může list přetrvávat po mnoho měsíců. Stále rostlině poskytuje cennou službu – tvorbu cukrů fotosyntézou, takže ho rozhodně neodstraňujte!

Nemyslím si, že rychlost zavření pasti souvisí s tím, jak je rostlina „hladová“. Bylo by fajn, kdyby to byla pravda, ale podle mě to tak není. Sakra!

A poznámka na závěr. Zásadním důvodem, proč se pasti mohou zavřít jen konečněkrát, a ne znovu a znovu a znovu, je fáze „kyselého/kyselinového růstu“ při zavírání pasti. Po několika zavřeních jsou buňky rostliny tak protáhlé a natažené, jak to jen jde. Už nemůžou dál růst.


Page citations: D'Amato, P. 1998a; Rice, B.A. 2006a; Schnell, D.E. 1976.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: David Erhard

Aktualizováno ( [13.09.2008] )
 
< Předch.   Další >