CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Mucholapka podivná arrow Čím mám krmit mou mucholapku podivnou? Masem na hamburgry?
Čím mám krmit mou mucholapku podivnou? Masem na hamburgry? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[06.03.2008]

O: Často vídám mucholapky na prodej v obchodech s potravinami, železářstvích, nebo jiných dost neobvyklých místech.


Protože jsem od přírody kapku arogantní, rád se ptám prodavačů na "ty mucholapky", předstíraje zvědavého, ale neinformovaného zákazníka. Prodavači mi obvykle řeknou, že rostliny jsou lehce pěstovatelné, pokud dostávají misku s vodou a čas od času hamburgrové maso.

Co si myslí, že prodávají? Kočky?

Informace, které dostanete od takových prodávajících, jsou samozřejmě úplně špatné. Pokud nakrmíte mucholapku kouskem masa z hamburgru, pravděpodobně uhyne. Mucholapky očekávají hmyz. Krmte je čímkoli jiným, nebude se jim to líbit. V hovězím je strašně moc nehmyzí energie a proteinů. Maso z emu není o nic lepší.


dmusc082.jpg
Mňam, mňam!
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Jestli chcete krmit vaše rostliny, musíte jim najít hmyz. Hmyz, hmyz, hmyz. Doporučuju housenky, mouchy, pavouky, cvrčky, slimáky a velmi malé děti. Nedoporučuju mravence (dochází pak k poškození listů), můry (moc chlupaté), motýli (moc roztomilí), nebo brouky (příliš houževnatá vnější kostra). Varování ohledně housenek a dalších, listy chroupajících členovců—zajistěte, že tito a další hmyz, kterým krmíte, si neprokoušou cestu ven! Čtenář FAQ Crispin S. mi tvrdil, že si housenka prokousala cestu z několika pastí jeho rostliny, než byla konečně přemožena. Hodně špatný---většinou jsou housenky vynikajícím soustem.

Čtenář FAQ Aaron K-Z mi řekl, že nakrmil svoji mucholapku světluškou, protože si říkal „a proč ne?“. (To je příklad slepé opičí zvědavosti, která vede člověka ke klonování lidí a geneticky upraveným organismům!) Tvrdil, že dokud světluška žila, past střídavě blikala. Past nakonec odumřela, tudíž asi světlušky nebudou nejlepším zdrojem potravy pro mucholapky. Sakra, bych chtěl, aby světlušky žily tady, co já. Vyrostl jsem v jejich společnosti na středozápadě, ale tady v Kalifornii nejsou.


dmusc101.jpg

Bylo mi řečeno, že skvělým krmivem pro mucholapky jsou červi. (Tento úžasný faktík ke mně dorazil z anonymního zdroje, říkejme mu prostě Steve Evanchuck. Naposledy, co jsem se doslechl, žil v Nebrasce, a děsil tam sousedy.) Podle všeho se červi dají sehnat v obchodech s rybářskými potřebami (a jiných kvalitních obchodech s červy). Červi jsou baleni v pilinách. Jste znechucení? Jen počkejte, bude to ještě lepší! Červi obvykle mohou z pasti uniknout, takže náš Steve Evanchuck (no jo, Nebraska) radí - červ se napřed musí "probodnout párátkem". Soudě podle toho, a dalších věcí, je ve vesmíru spousta daleko podivnějších lidí, než jsem já. Také dobrý příklad toho, že si máte dávat velký pozor, od koho si půjčujete párátko.

Když krmíte vaše rostliny, nedávejte do pasti žádnou potravu větší než 1/3 velikosti pasti. Pokud dáte rostlině příliš veliký hmyz, často se objeví hnilobné bakterie a ty list zabijou. Rostliny v divočině a opravdu dobře pěstované rostliny v kultuře mohou pozřít i větší kořist, ale pro začátečníky je 1/3 velikosti pasti dobré pravidlo pro rozměry kořisti.

Ve FAQ jsou tu a tam popsány další varianty hmyzí potravy---je to totiž velmi zajímavá otázka pro pěstitele MR, takže mám na toto téma mnohem víc informací. Červi! Chápete to?


Page citations: Rice, B.A. 2006a; reader contributions.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: David Erhard

Aktualizováno ( [13.09.2008] )
 
< Předch.   Další >