CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Mucholapka podivná arrow Je moje rostlina ve vegetačním klidu nebo uhynula?
Je moje rostlina ve vegetačním klidu nebo uhynula? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[27.02.2008]

O: Ze dvou důvodů je toto velmi častá otázka.


Zaprvé, mnoho lidí zahubí vlastní mucholapky a zoufale se drží „poslední naděje“, že jejich rostliny jsou jen v dormantním stavu. Zadruhé, spousta pěstitelů nemá dost trpělivosti počkat, až se jejich rostlina probudí z období klidu, a neustále dloubají do substrátu kolem rostliny (ve snaze se utvrdit, že je vše OK), zatímco by měla být rostlina v klidu.

Není těžké rozlišit mezi umírající mucholapkou a tou, která se připravuje na období klidu.

Umírající mucholapka vypustí duši poměrně rychle. Listy kompletně odumřou a jediné, co z rostliny zůstane, je něco rozbředlého a mazlavého. Nechte zmrazit list salátu a pak ho nechte na kuchyňské lince rozmrazit – uvidíte, jak vypadá umírající mucholapka. Smutné.

Opakem je mucholapka vstupující do klidového období, ta jen pozastaví růst, a často jí zčernají a po několika týdnech odumřou listy. I v dormanci si všechny klony, které pěstuji, udrží alespoň pár zelených listů.

(Doneslo se mi, že krásný červený kultivar Dionaea 'Clayton's Red Sunset' během zimy zcela odumře, ale u mé rostliny jsem to nepozoroval.)


dmusc013.jpg
Tak Honzíku, tahle je mrtvá.
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Pokud vaše rostlina asi tak 2 měsíce nevykazuje známky růstu, je buď v dormantním stavu, nebo chcíplá. Jak poznáte rozdíl? Především, jestli je zrovna podzim, připravuje se na klidové období. Má-li vaše rostlina zelené nadzemní části, tak je v dormanci.


A i když jsou všechny nadzemní části rostliny černé a odporné, nemusí být nutně mrtvá. To nejlepší, co můžete udělat, je počkat! Ano, ještě měsíc seďte se založenýma rukama. I já se musel ve svých pěstitelských začátcích naučit trpělivosti.

Jestliže je rostlina v dormantním stavu, chce být v klidu a o samotě. Jestli je mrtvá, tak je to taky jedno, nebo ne? Prostě ji nechte v klidu. Spíš jí ublížíte, když ji budete neustále otravovat.

Samosebou, váš druh rozbil atom za účelem výroby bomb, co nevidět naklonuje člověka, takže pravděpodobně musíte své nenechavé prsty vložit i sem. Takže pokud opravdu musíte riskovat zdraví vaší rostliny, abyste uspokojili svoji bezmeznou zvědavost, opatrně ji vydloubněte ze substrátu. Pokud je cibulka shnilá, rozbředlá a smradlavá, jste majitelem mrtvé rostliny. Zatraceně! Pokud je cibulka jako ze škatulky, vaše rostlina spinká. Akorát, že vaše vměšování přivodilo rostlině poškození kořenů a možná i šrámy na cibulce. Napadení houbami, hniloby a smrt teď budou pravděpodobnější. Čert aby to vzal!

"Huuhh, možná jsme přece jenom neměli lidi klonovat...huuuuhhh."


Page citations: Personal observation.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T. David Erhard

Aktualizováno ( [13.09.2008] )
 
< Předch.   Další >