CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Úvod k FAQ arrow Triky pro období vegetačního klidu, které mohou fungovat.
Triky pro období vegetačního klidu, které mohou fungovat. PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[27.02.2008]

O: Dovolte mi probrat dormanci podrobněji, a tentokrát podám více informací. Pochopte, neslibuju vám, že vaše rostlina zimu přežije.


Vyberte si jednu ze čtyř uvedených metod, pomocí které vaše rostlina úspěšně projde obdobím zimní dormance. Vyberte si jednu, která je pro vás nejlepší. Jo, mnoho faktů už bylo uvedeno v předešlých částech FAQ a jsou tu zopakovány, ale na tohle téma dostávám pořád mnoho otázek, i když už jsem na ně předešle odpověděl!


dmusc116.jpg
Konec dormance!
  1. Venku: Pokud žijete v místě, kde je přirozeně chladná zima, můžete zvážit ponechání vaší rostliny přes zimu venku. "Chladná" zima je taková, kdy denní maxima nebývají o moc vyšší než 24°C (75°F) a noční teploty vzácně (pokud vůbec) klesají pod 0°C (32°F). Pokud žijete v takových klimatických podmínkách, nechte rostlinu venku celou zimu. Rostlina zimu šťastně proklimbá a pravděpodobně to bude milovat. Rostlina musí samosebou zůstávat ve vlhku. Bude vyžadovat spoustu slunečního světla, protože bude stále probíhat fotosyntéza, i když samosebou ne tak moc. V případech náhodných mrazů chraňte na noc rostliny přikrytím novinami. Tuto metodu používám pro své rostliny z vitríny. Na zimu samozřejmě nepřenáším ven celou vitrínu. Prostě dám rostliny do podmisek s vodou. V zimě je sice vlhkost vzduchu nízká, rostliny ale příliš nefotosyntetizují a nedýchají, takže jim to nevadí.
  2. Chladný parapet: Pokud žijete v místě, kde jsou zimy příliš kruté a mrazivé, zvažte přezimování vaší rostliny na slunném parapetu. Rostlina bude mít sluneční světlo, ale tím že bude blízko u studeného okna, by měla mít i dost chladno pro období dormance. Lidé na dalekém severu jsou také zvyklí na chladné místnosti, proto by to rostlině mělo sednout. Jako u metody 1, rostlina potřebuje světlo z důvodu určitého stupně fotosyntézy.
  3. Lednička: Uzavřete rostlinu do pytlíku a dejte do ledničky (ne do mrazáku!). Rostlina započne v tomto velmi chladném uložení hlubokou dormanci. Jelikož je v tak hluboké dormanci, nebude potřebovat světlo---ale substrát by měl být stále vlhký. Na jaře rostlinu vyndejte z ledničky. Nemyslím si, že tahle metoda funguje u mucholapek stejně dobře jako u jiných MR, ale já s ní mám dost dobré výsledky. Vyvarujte se přesazení rostliny kvůli tomu, aby se vám vešla do lednice (podzimní přesazování nejsou vhodná pro rostliny, které jsou napůl ve stavu dormance), ale pokud to přece jen musíte z nějakého důvodu udělat, dejte velký pozor, abyste nepoškodili rostlinu nebo její kořínky.To je asi nejlepší metoda pro pěstitele v tropech.
  4. Nic: Nedělejte nic. Prostě nechte rostlinu růst ve vaší vitríně nebo kde jí máte. Ano, může uhynout nebo poroste mizerně, ale třeba dostanete v létě jinou. (Byli byste radši, kdybych vám lhal, abych vás chlácholil?) Pokud máte vitrínu, můžete zvýšit šance rostliny na přežití tak, že snížíte intenzitu nebo dobu osvětlení asi o 30%. Ale to jenom hádám.
  5. Někde v chladnu a temnu (to NEBUDE fungovat): NEDÁVEJTE vaši rostlinu do sklepa, garáže, kumbálu. Nenastoupí-li vaše rostlina fakt silnou dormanci jako rostlina daná do ledničky v metodě 3, bude se stále pokoušet dělat fotosyntézu. Pokud je vaše rostlina na tmavém místě, nedostává se jí dostatek světla a uhyne.

Hodně štěstí při pokusech, co a jak udělat!


Page citations: Rice, B.A. 2002, 2006a; personal observation

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: David Erhard

Aktualizováno ( [20.07.2010] )
 
< Předch.   Další >