CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Úvod k FAQ arrow Hloupě jsem použil špatný substrát nebo vodu. Co bych teď měl udělat?
Hloupě jsem použil špatný substrát nebo vodu. Co bych teď měl udělat? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[21.02.2008]

O: Substrát, ve kterém by měla být vaše rostlina, musí být něco jako 50:50 mix rašelina a písek.


Další použitelné jsou kombinace rašeliny, promytého písku, promytého štěrku, promytého perlitu nebo rašeliníku (Sphagnum).

Pokud jste přesadili vaši mucholapku do něčeho opravdu děsivého jako "zemina pro pokojovky" nebo něčeho obohaceného hnojivy, tak jste to pěkně vymňoukli. Když ji tam necháte, vaše rostlina jisto jistě uhyne. Vytvoří pár zdeformovaných listů, pravděpodobně bez pastí, a bude uhnívat. Abyste tomu zabránili, musíte vaši rostlinu přesadit bez ohledu na roční období. Připravte si mix 50:50 z rašeliny a zahradnického písku. A žádné své masožravé rostliny nepřesazujte, dokud se o nich nedovíte víc.


dmusc097.jpg
Spokojená rostlina
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Pokud jste několikrát zalili vaši rostlinu nečistou vodou (takže ohrožení bylo jen pár týdnů), situace není tak zlá. Zaprvé, sežeňte si čistou vodu. Dejte rostlinu do umyvadla, a nalijte do květníku dost vody, aby odtékala dnem květináče. Vody nalijte do květináče opravdu dost, aby se substrát kompletně propláchl. Možná to budete muset udělat vícekrát. To je podstata věci. Ale v budoucnu používejte lepší vodu. Vzpomínám si, že jsem jednou nešťastnou náhodou zalil celou svou sbírku láčkovek slanou vodou! Skutečnou slanou vodou pro akvárium s tropickými rybami! Proplavil jsem květináče, jak jsem popsal výše, a rostliny byly v pohodě.

Pokud jste zalévali vaši rostlinu špatnou vodou několik měsíců, a rostlina se zřetelně blíží ke svému konci, je to zlé. Často se substrát sám znehodnocuje při rozkladu. V tomhle případě musíte změnit substrát, jak jsem popisoval výše. V budoucnu používejte lepší vodu.

Pokud jste zalévali vaši rostlinu špatnou vodou několik měsíců a rostlině se daří dobře, tak je vaše voda prostě dobrá. Některým šťastlivcům teče z vodovodního kohoutku voda, která je použitelná pro masožravé rostliny. Nevím, třeba jste jedním z nich.

Pokud jste na substrát u rostliny aplikovali ve vodě rozpustné hnojivo, mělo by pomoci řádné proplavení vodou. A už to nedělejte, OK?


Page citations: Rice, B.A. 2006a; personal observation.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: David Erhard

Aktualizováno ( [20.07.2010] )
 
< Předch.   Další >