CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow Mikrosvět arrow MR elektron. mikroskopem
MR elektronovým mikroskopem PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[15.02.2008]

Nestačí vám fotografie? Optický mikroskop není dostatečně ostrý a detailní, byť jsou snímky z něj barevné? Co lepšího vám poradit, než si projít tuto sekci, ve které naleznete množství těch nejdetailnějších a nejzáhadnějších snímků, mnohdy tak tajemných, že bez bližšího popisu by nikdo z nás nepoznal, zda jde o abstraktní umění, surrealismus nebo prostě jen o kouzla přírody.

Prostě jen vstupte!


K FOTOGRAFIÍM TUDY:


Vzorek určený pro snímkování na elektronovém mikroskopu se musí pokovit, aby byl snímek pěkně ostrý. To se dělá v zařízení zvané naprašovačka za vakua olejové vývěvy a pod vysokým napětím. Po pokovení jde vzorek rovnou do mikroskopu. Po evakuaci vnitřního prostoru mikroskopu olejovou vývěvou na něj dopadá svazek elektronů. Ten přejíždí po vzorku sem a tam. Elektrony se od vzorku odrážejí a dopadají na detektor, který záznam vyhodnotí a převede do podoby obrázku.

Tento postup je třeba mít na paměti při posuzování snímků. Některé části rostlinného těla se vakuem deformují a mohou popraskat. Proto je potřeba mít vzorek naprosto suchý, podobně jako vzorek v herbáři. Ideální pro snímkování jsou proto např. semena.

Aktualizováno ( [18.07.2009] )