CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Mucholapka podivná arrow Mám se zbavit mrtvých nebo umírajících listů?
Mám se zbavit mrtvých nebo umírajících listů? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[31.01.2008]

O: Ať už kvůli hnilobě ze špatného strávení, nebo stářím, nakonec každý list vaší rostliny odumře.


Nemějte strach,---černající list nenakazí svým umíráním zbytek rostliny.

Takže co byste měli dělat s umírajícím listem? Můžete ho buď nechat na rostlině, nebo ho odstřihnout. Je to spíš věc vašeho estetického cítění než čehokoli jiného. Ponechány svému osudu, mrtvé listy se pomalu samy přirozeně rozloží. Někdy, ano někdy, se na těchto listech vytvoří plíseň a rozšíří se i na zbytek rostliny, rostlinu tak poškozuje nebo ji dokonce zahubí, ale to se stane jen tehdy, když rostlina už umírá z jiných důvodů (třeba špatných pěstitelských postupů). V tomto případě plíseň jen urychlí tento proces. Příště pěstujte vaši rostlinu lépe.


dmusc055.jpg
Grrrrrrrrrr!
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Pokud z mucholapky odstřiháváte částečně mrtvé listy, odeberte jen mrtvé části---neřezejte do živé, zelené tkáně.

Až se stanete zkušenými pěstiteli a nashromáždíte hodně rostlin, budete pravděpodobně odstraňovat mrtvé listy jen na konci sezóny, nebo budete-li se chtít se svou sbírkou pochlubit potenciálním romanticky založeným partnerům. Na konci vegetačního období je už odumřelý celý list a snadno se odstraní. Jestli je to vylepšení před milostnou schůzkou, tak vám z dob, kdy jsem sám randil, žádnou radu nedám. Výsledek byl deprimující. Natrefil jsem na manželku. Pomohla kniha o hypnóze pro samouky.


Page citations: Personal observation.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: David Erhard

Aktualizováno ( [16.09.2008] )
 
< Předch.   Další >