CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow Jak pěstovat masožravky
Jak pěstovat masožravky PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[24.01.2008]
TATO SEKCE OBSAHUJE ZHUŠTĚNÉ A ZKRÁCENÉ INFORMACE O MASOŽRAVÝCH ROSTLINÁCH A JEJICH PĚSTOVÁNÍ. PODROBNĚJŠÍ ZÁLEŽITOSTI A DOPLNĚNÍ POTOM NALEZNETE V DALŠÍCH SEKCÍCH NAŠICH STRÁNEK.

 

Pěstování masožravek

Fascinace, kterou na nás masožravé rostliny působí, v nás často vzbuzuje potřebu, pěstovat tyto neobyčejné rostliny doma nebo na zahradě. Především mucholapky s jejich bleskurychle zaklapávajícími pastmi vyvolávají zvláště u dětí čiré nadšení.

Protože pokusy o pěstování se sortimentem masožravek z obchodních řetězců často ztroskotávají, bývá tato skupina rostlin označována za těžko pěstovatelnou.

Když však přihlédneme k některým základním faktorům, nejeví se úspěšné pěstování masožravých rostlin v kultuře až tak složité, za jaké ho většinou máme.

Podmínky pěstování v kultuře se orientují v první řadě na přirozená stanoviště rostlin.

Ačkoli jsou masožravky zastoupeny prakticky na všech kontinentech a místa jejich původu se vyznačují velmi rozdílnými podmínkami, nalézáme v jejich nárocích některé společné prvky.

Nároky se dají rozdělit na šest základních faktorů - světlo, teplota, zálivka, vzdušná vlhkost, substrát a umístění (stanoviště), které by rostlinám podle jejich potřeb měly být odpovídajícím způsobem zajištěny.

Takže ještě než se rozhodneme pořídit si různé masožravky, bylo by rozumné přesně se informovat, které druhy mohou být spolu a které ne, protože je většinou sotva možné, vytvořit podmínky pro všechny druhy.

Tyto faktory pěstování tady budou blíže objasněny. Mimo to budou zmíněny některé druhy, které mohou být bez problémů pěstovány společně v jednom prostoru. V rubrice Metody pěstování jsme názorně uvedli některé příklady pěstování rozdílných druhů v různých podmínkách.

V zásadě tu může být uveden jen velký přehled pěstování masožravek. Další pokyny k různým rodům jakož i postřehy k jednotlivým druhům najdete v rubrice Rody & Druhy.



©Markus Welge

T: Alexander Sjatkovský a Josef Molnár


Aktualizováno ( [03.04.2009] )