CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Úvod k FAQ arrow Do jaké velikosti má mucholapka doroste?
Do jaké velikosti má mucholapka doroste? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[16.01.2008]

O: Pokud si myslíte, že se ta malá zlomyslná rostlina, kterou jste si nedávno pořídili, časem změní v obrovskou obludu a ta pak bude pojídat ty otravné špačky ve vaší zahradě, tak se připravte na zklamání.


Troufnu si předpokládat, že vaši rostlinu pěstujete správně a stejně správně budete pokračovat ještě pár let. Pak dosáhne maximální velikosti okolo 13 cm v průměru. Upozorňuju, že se jedná o velikost celé rostliny! Samotná past může být kapku větší než 3 cm na délku. Rostlina v kritických podmínkách bude mít pořád jen asi 4 až 8 pastí. Budete-li pěstovat vaši rostlinu správně, může mít mnohem více pastí --- až 20 v opravdu dobrých podmínkách.

Proč nenarostou pasti do větších rozměrů? Protože se vyvinuly na chytání hmyzu. A pro tuto kořist nepotřebují být větší.


dmusc031.jpgdmusc078.jpg
Dionaea a Dionaea ´B52´

Mohli jste vytušit, že pěstitelé MR se vždycky pokouší namnožit rostliny s největšími možnými pastmi. Největší šanci na rostlinu s opravdu velkými pastmi (asi 5cm dlouhými) budete mít při pěstování nějakého klonu s velkými pastmi. Mezi takové patří kultivar Dionaea 'B52'. Ale i tak, v horších než ideálních podmínkách nebude ani tato rostlina tvořit pasti větší než jakákoliv jiná mucholapka. Takže neblázněte s pokusy ji získat; taky mi neposílejte e-maily s požadavky na jednotlivé exempláře---nemám živnost na prodej rostlin.

Nejlepší způsob, jak dosáhnout u vaší rostliny největších pastí, je starat se o ni, jak nejlépe dovedete. Šťastná rostlina je velká rostlina. Jestliže se pokusíte donutit rostlinu k tvorbě větších pastí pomocí hnojení, hádejte, co se stane... Ano, UHYNE! Přečtěte si to část FAQ o hnojivech, abyste pochopili, proč je tato metoda odsouzena k nezdaru. (Jestli to i tak vyzkoušíte, pošlete mi e-mail až vaše rostlina zemře. Moc rád vás pokárám za to, že jste se chovali nerozumně.)


Page citations: D'Amato, P. 1998a; Rice, B.A. 2006a.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: David Erhard

Aktualizováno ( [20.07.2010] )
 
< Předch.   Další >