CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Úvod k FAQ arrow Cephalotus: Rozšíření a stav ochrany
Cephalotus: Rozšíření a stav ochrany PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[13.01.2008]

?: Cephalotus: Rozšíření a stav ochrany

O: Cephalotus se vyskytuje pouze v relativně malé oblasti kolem města Albany v jihozápadní Austrálii a to v pásu od Augusty po mys Riche.

Pokud vím, neexistují momentálně ohrožení, která by významně devastovala populace Cephalotu v přírodě. Požáry, spásání porostu dobytkem a (pravděpodobně) invazivní druhy tento efekt mít mohou, ale existují také chráněné populace, například v národním parku D'Entrecasteaux; zde musí rostliny pouze soupeřit s nepůvodními druhy, jako jsou divoká prasata, ničící kořínky. I když některé tyto důvody mohou ukazovat na to, proč se Cephalotus vyskytuje v tak malé oblasti a tím se dopad těchto ohrožení může zvětšovat.


cfoll06.jpgcfoll13.jpg
Cephalotus a mnoho rostlin... 

Jaký může být dopad změn globálního klimatu, no tak to bych rád věděl.

Je pytlačení problémem? Nemyslím si to. Na druhou stranu jsem zaznamenal, že Australané v této oblasti mají sklon chránit informace o pro ně nejzajímavějších oblastech výskytu. Myslím si, že to je pouze reakce na to, že viděli některé lokality zdevastované.


cfoll05.jpgcfoll35.jpg
Malý Cephalotus a opravdu mnoho rostlin na svahu

Pravděpodobnou důležitou podmínkou zachování dlouhodobého přežití této rostliny je pokračování přítomnosti požárů v divočině. Cephalotus je dobře na oheň adaptován a je to jedna z prvních rostlin, která se objeví poté chvíli, kdy došlo k požáru. (Toto může být spojováno s dormantním chováním, která bývá tak protivné pěstitelům.) Potlačení požárů může být pro tuto rostlinu kritické, protože by to umožnilo jiným druhům obsadit území obývaná Cephalotem a vytlačit jej.


Page citations: Gibson, R. 1999, 2001; Hummer, J. 2000; Juniper, B.E., et al. 1989; Lowrie, A. 1998; Rice, B.A. 2006a; personal observations.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005
Aktualizováno ( [28.06.2009] )
 
< Předch.   Další >