CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Úvod k FAQ arrow Čím se masožravé rostliny živí?
Čím se masožravé rostliny živí? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[11.01.2008]

?: Čím se masožravé rostliny živí?

O: To záleží na tom, kde žijí.


Mnoho masožravých rostlin, jako Utricularia a Aldrovanda, mají pasti ponořené ve vodě. Tyto rostliny lapají velice malou kořist jako vířníky a dafnie, a i větší vodní kořist, jako larvy komárů a dokonce rybí potěr.

Pasti rodu Genlisea mohou chytit dokonce prvoky, a někteří vědci si myslí, že jsou k tomu specializovány! Zatím Pinguicula a Drosera mají tendenci chytat létající hmyz, jako komáry, mouchy a můry. Láčkové rostliny (Sarracenia, Nepenthes, Cephalotus, atd.) chytají pasoucí se hmyz, obzvláště mouchy, můry, vosy, motýly, brouky a mravence. Mucholapky podivné chytají jakýkoliv lezoucí hmyz. Moje hodují hlavně na pavoucích, ale rostliny v přírodě mají rozdílné stravovací návyky.


dadel02.jpgnhybr01.jpgpmacr05.jpg
Hlavní chod! ...hybridní Nepenthes... tak tohle je hnus!
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Příležitostně, ano, příležitostně byli chyceni i obratlovci, jako potkani a ptáci. V těchto případech se obvykle jednalo o rostliny Nepenthes (tropická džbánková rostlina), ale tato vzácná překvapení nereprezentují normální kořist (jakýkoliv potkan nebo pták, který si nedokáže vybojovat, vyhlodat nebo vyklovat cestu ven z pasti láčkovky je pravděpodobně nemocný nebo téměř mrtvý z jiných příčin). Častěji jsou chyceny žáby, ale i toto je poměrně vzácné. Láčkovka častěji uspokojuje svůj nenasytný apetit lezoucími brouky a jiným hmyzem. Podejte stonožky prosím, rád bych další chod!

 

V pastech mucholapky podivné byly pozorovány žabí kostry, tudíž i mucholapky využívají nabídky v bufetu obratolvců! Mimochodem, pokud máte zájem přečíst si o mých experimentech, jestli mohou mucholapky podivné strávit lidské maso, vyzkoušejte to. Ale varuji vás, je to rozhodně nechutná stránka!


Page citations: Bartholtt, W. et al. 1998; Brodie, J. and Lee, C. 2000; Clarke, C. 1997, 2001; Juniper, B. E. et al. 1989; Lloyd, F. E. 1942; Rice, B. A. 2006a; Schnell, D. E. 1976; Taylor, P. 1989.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Pavla Vacková

Aktualizováno ( [15.06.2008] )
 
< Předch.   Další >