Hledání

Vstup pro členy






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!
CCPS
Jsou masožravé rostliny autotrofní nebo heterotrofní? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[11.01.2008]

?: Jsou masožravé rostliny autotrofní nebo heterotrofní?

O: Toto je jedna z těch specifických, polo-technických otázek, které čas od času dostanu a které jsou nepochybně částí něčího domácího úkolu do přírodopisu.


Pokud spadáte do této kategorie, nekopírujte mou odpověď doslova. Ujišťuji vás, že na to učitel přijde. (Vsadím se, že nevíte o mezinárodní komunikační síti učitelů, že? Mám zvláštní průkaz, který mi dovoluje ujistit se, že vám podvádění v domácích úkolech neprojde). Takže při psaní domácího úkolu odpovězte vlastními slovy!


cmacu02.jpgtcune02.jpg
Corallorhiza maculata:heterotrofní; Trillium cuneatum:autotrofní
munif02.jpgdalpi01.jpg
Monotropa uniflora:heterotrofní; Dodecatheon alpinum:autotrofní
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice

„Autotrofní“ jsou ty formy života, které umí přežít na jednoduchých molekulách, které nejsou předzpracovány jinými formami života. Běžné (nemasožravé) rostliny jsou jasně autotrofní. K přežití potřebují vodu, CO2, světlo a jednoduché minerální látky.

„Heterotrofní“ jsou ty formy života, které potřebují komplexní organické molekuly, které byly předzpracovány jinými životními formami. Zvířata (a to zahrnuje i vás) jsou všechna heterotrofní. Většina bakterií jsou heterotrofové. Parazitické a mykotrofní rostliny jsou heterotrofní.

A co masožravé rostliny? Rozhodně mají prospěch ze shromažďování molekul z jiných forem života, což by vypadalo že jsou heterotrofní. Na druhé straně vědci úspěšně pěstovali masožravé rostliny v laboratořích, kde jim žádný hmyz nedávali. Já jsem dokonce pěstoval mucholapky podivné v teráriu dva roky aniž bych je krmil. Ve všech těchto případech rostliny rostou bez problémů, jako kompletně autotrofní. Ano, rostou pomaleji a produkují méně semen než dobře živené rostliny, ale stejně přežily a rostly. Takže zatímco masožravé rostliny mohou být do určité míry považovány za heterotrofní, většinově jsou autotrofní stejně jako ostatní rostliny.


phemi01.jpguochr07.jpg
Pinguicula hemiepiphytica: masožravka; Utricularia ochroleuca: masožravka
dcali09.jpgnampu07.jpg
Darlingtonia californica: masožravka; Nepenthes ampullaria: masožravka
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Vzpomeňte si, že úplně normální autotrofní rostliny mohou být hnojeny přidáním drcených zvířat. Nevěříte? Tak běžte do zahradnictví a v hrůze zírejte na pytle s kostní moučkou nebo krevní výživou. Fuuuj!

 

Mimochodem, studente botaniky, pokud opravdu chcete dobrou známku ze svého úkolu z autotrofů a heterotrofů, použijte slova jako obligátní a fakultativní. Nevíte, co znamenají? Najděte si je!


Page citations: none (pick up any botany textbook).

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Pavla Vacková

Aktualizováno ( [15.06.2008] )
 
< Předch.   Další >