CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Úvod k FAQ arrow Řekněte mi něco o mucholapce podivné!
Řekněte mi něco o mucholapce podivné! PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[08.01.2008]

O: Koupili jste si masožravou rostlinu? Úžasné!


Mám pro vás ale vážné upozornění. Pokud nevytvoříte zásadní pěstební podmínky, které mucholapka potřebuje, tak zemře. Její listy se scvrknou, zčernají, rostlina celá uhnije. Další šrám na vaší duši.

V této části FAQ se můžete naučit právě to, jak vaši mucholapku nezamordovat, ale během učení se možná zhrozíte, až zjistíte všechno o jejích zvláštních a náročných požadavcích. Můžu vůbec dělat všechno správně?! (Zacházení s ní jako s normální pokojovou rostlinou ji určitě zahubí.)


dmusc071.jpgdmusc059.jpg
Divoce rostoucí Dionaea a Dionaea v kultivaci
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Není zrovna nejlehčí pěstovat mucholapky, a to je důvod, proč nejsou běžně pěstované správně! Ale nezoufejte. Raději si důkladně přečtěte tento FAQ a zjistíte, co musíte udělat.

Mimochodem, při pročítání FAQ občas zjistíte, že se o mucholapkách podivných zmiňuji jejich latinským názvem, Dionaea muscipula. Berte to jako vaši první lekci o mucholapce. V angličtině se používá zkratka "VFT" od "Venus flytrap". To berte jako lekci č.2. (v češtině se používá zkratka mucholapka - pozn. překl.)

Až zjistíte, jaké zmlsané podmínky vaše nová rostlina vyžaduje, můžete se cítit rozmrzele, co vám to v obchodě prodali. Pokud si myslíte, že jste byli oklamáni, stěžujte si v obchodě, ne mně. (Byli byste překvapeni, kolik lidí mi posílá nazlobené e-maily, jako bych byl šéfem nějaké ohromné nadnárodní společnosti prodávající mucholapky.)


Page citations: Rice, B.A. 2006a.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: David Erhard

Aktualizováno ( [13.09.2008] )
 
< Předch.   Další >