CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Úvod k FAQ arrow Aldrovanda: Rozšíření a stav ochrany
Aldrovanda: Rozšíření a stav ochrany PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[05.01.2008]

?: Aldrovanda: Rozšíření a stav ochrany

O: Aldrovanda vesiculosa se vyskytuje v tropické Africe (močál Okavango, Botswana – i když zde nebyla již dlouho viděna), v Asii, Austrálii a v Evropě.


avesi18.jpgavesi09.jpg
Aldrovanda vesiculosa 

Za povšimnutí stojí lokality, které byly studovány nebo z nichž jsou jednotlivé klony ka_vesiculosa_jf_09.jpg nalezení v kultivaci – Ukrajina, Polsko, Japonsko, Austrálie a Česká republika (další evropské lokality např. Maďarsko a Švýcarsko; velkým znalcem této rostliny nejen u nás je RNDr. Lubomír Adamec - viz informace o jeho projektu A. vesiculosa , pozn. překl.).

Vyhubena byla v Bangladéši, Dánsku, Francii, Německu a Itálii. Téměř ztracena byla v Japonsku, ale díky a_vesiculosa_jf__12.jpg heroickému záchrannému úsilí byla zachráněna v nádrži Houzouji, v národní rezervaci v Hanyu City, prefektura Saitama. Příčinou rapidního úbytku této rostliny napříč většiny lokalit jejího výskytu je destrukce a degradace kvality vody díky zemědělství a dalším lidským aktivitám.

Bohužel někteří lidé místo toho, aby si užívali krásy této rostliny v kultivaci, se snaží vysadit ji na mnoha přírodních lokalitách. Zapomínají ovšem na to, že se tento druh může snadno změnit v invazivní, vzhledem k tomu, že se u ní některé charakteristiky možných invazivních rostlin objevují. Běda.


FOTO©Jan Flísek: rostliny Aldrovanda vesiculosa na jedné z loklait na Třeboňsku


Page citations: Breckpot, C. 1997; Degreef, J.D. 1997; Kondo, K. et al. 1997; Rice, B.A. 2006a; Schlauer, J. 1997, 2002; personal observations.

Revised: August 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner


Výskyt Aldrovanda vesiculosa v České a Slovenské republice:

Česká republika - Třeboňsko (úspěšně uměle vysazena), dříve výskyt v Louckých rybnících u Karviné kde vyhynula.

Slovenská republika - východní Slovensko - vyhynula

(pozn. překl. + Jan Flísek)

 

Aktualizováno ( [28.06.2009] )
 
< Předch.   Další >