CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Úvod k FAQ arrow Jak se vyslovují latinská jména?
Jak se vyslovují latinská jména? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[03.01.2008]

?: Jak se vyslovují latinská jména?

O: Existují dva přístupy k tomuto problému.

První je být velice náročná a vyslovovat všechno za pomoci absolutně korektní latiny, jako si můžete povšimnout u lidí, kteří debatují v týmech na středních školách. Podívejte se na pěkného průvodce Kaye Kliera správnou latinou, která je umístěn v knihovně FAQ. (Vsadím se, že je Kay kapitánem vašeho diskusního týmu.)

Druhý přístup je více uvolněný a pracuje s principem, že latina je mrtvý jazyk a její výslovnost není důležitá. Vyslovujte ji tak, jak je vám libo a jak se cítíte v pohodě. Podívejte se na špirlici rostoucí v horském terénu – Sarracenia oreophila. Někteří lidé ji vyslovují jako orry-AH-fila, jiní orry-oh-FIL-a a další zase jako orry-oh-FYE-la. Stejně jako jsem výše poznamenal, je to jedno.
(To u nás v Česku jsme přece jen akurátnější! Jednak oreophila je složené slovo původem z řečtiny a znamená „horomilná“, jednak nemáme takové zatracené problémy s výslovností jako mají Angličané a tudíž pro nás není problém foneticky vyslovovat „SARACENIA OREOFILA“. – pozn. překl.)


ulivi02.jpgsoreo06.jpg
Utricularia livida a Sarracenia orephila

Naposledy, když jsem viděl Boba Hanrahana na Florida, který mne konečně upozornil na to, že vyslovuji S. flava se dvěma krátkými "A", ale já jsem to tak vyslovoval vždy, stejně jako prostřední "A" ve jméně S. alata. Oba jsme se pěkně zasmáli, no a já stále vyslovuji tato jména tímto způsobem.

Proboha, jen se neciťte být zastrašeni.

Další informace o latinské výslovnosti se dizvíte v knihovně FAQ v tématu "Botanická latina" .


Page citations: personal observation.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [11.03.2008] )
 
< Předch.